3 Kasım 2010 Çarşamba

Pansdispanya (pasta keki) - pasta kreması tarifi

Yaklaşık 20 gün önce pasta keki tarif vereceğim demiştim ya, anca yayınlıyorum evet :)

Şimdiye kadar yaptığım pastaları hep bu pansidpanya ve krema tarifi ile yaptım ve herkes çok beğenir. Benim gibi hazır pasta sevmeyenler bile (hazır pastaların kremaları, içine koyduklar şeyler, keklerin kalınlığı vb. pek sevmem ben) bayılarak yiyorlar. Pandispanya tutmaz, riskli iş diye düşünenler için de söylüyorum, bu tarifi bir deneyin, her şey çok güzel olacak :))

Bu naçizane pandispanyamız :)



Pandispanya ile yapmak konusunda size söylemek istediğim naçizane bir uyarım ise, vaktiniz yok, aceleniz varsa  pandispanya yapmayı düşünmeyin! Hazır taban alın. Çünkü meyve kesmesi, süslemesi, kreması v.b yeterince zamanınızı alır. Ama yok el emeğim göz nurum, hafif, lezzetli ve süpersonik bir pastam olsun diyorsanız :) bir gece önceden pandispanyanızı hazırlayın hem daha lezzetli olur hem vakitten kazanırsınız :) Ayrıca bu kek hazır pastabandan çok daha büyük oluyor ( büyük kelepçeli kek kalıbı kullanıyorum) kalabalık misafir ya da aileler için bire bir :))

Tarifi birkaç yıl önce netten almıştım, nerden aldığımı gerçekten hatırlamıyorum, ama çok memnun olduğum için herkeşler faydalansın istedim :)

Önce pandispanya tarifi;

Malzemeler
4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
4 Türk Kahvesi Fincanı Un
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

Yapılışı

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp cam kaplara koyun. Sarıdan beyazlara karışmamalı.

Yumurtaların aklarını mikserle köpürüne kadar bir kaç dakika çırpın.

Sonra 2 fincan (tüm ölçünün yarısı) şekeri ilave edip çırpmaya devam edin, tüm şeker eriyinceye kadar çırpın (çok çırpmak gerekiyor)

Diğer kaptaki yumurta sarılarını, 2 fincan (tüm ölçünün diğer yarısı) şeker ile çırpın ve 3 kaşık kaynar suyu da ilave edip şeker eriyinceye kadar  7-8 dakika çırpın.

Sonra yağı ilave edin ve çok az çırpın.

Başka bir kapa unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyin ve karıştırın. Fırınınızı 180°’ye getirin.

Yumurta aklı ve sarılı karışımları unlu karışma ilave edin ve tahta kaşık ile hamuru söndürmeden karıştırın (çok fazla değil)

23 ya da 24 cm’lik yuvarlak (kelepçeli kabınız varsa onu kullanın) kabınızın sadece tabanını margarin ile yağlayın ve un serpin.

Kekinizi fırına verip 45 - 55 dakika pişirin.

İlk 40 dakika fırınınızın kapağını açmayınız yoksa kekiniz çöker, 40 dakika sonra arada kontrol edin.

Püf Noktaları: Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Fırını önceden ısıtın ve ilk 40 dakika kapağı hiç açmayın. Pandispanyanızı 1 gece önceden hazırlayıp soğuyunca streç filme sarıp ertesi gün pastanızı hazırlarsanız daha iyi sonuç elde edersiniz.

Ben hazır pasta kreması kullanmak yerine kendim yapıyorum, bu ölçülerle tam güzel oluyor :))

Krema için,

4 su bardağı süt
1 su bardağından 1 parmak az şeker
4 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
1 yumurta

Bir tencereye sütü koyup un ile pişirmeye başlayın ardından kremşanti hariç bütün malzemeyi ekleyerek orta ateşte pişirin.(ben muhallebilere yumurta eklerken bir kapta yumurtayı çırpıp tenceredeki süt ile iyice karıştırıp öyle eklerim) Muhallebi gibi olan kremanızı ocaktan alıp 5 dakika mikserle çırpın. Daha sonra içine kremşantiyi de ilave edip tekrar 5 dakika çırpın, dışarıda biraz beklettikten sonra 15 dakika kadar dolapta soğutun.

Eveeett, krema ve pasta kekiniz hazır, gerisi sizin hayal dünyanıza ve zevkinize kalmış :)

Pastayı ben şu şeklide yaparım genelde,

2'ye bölünen pansipanyanın (ki bence en zor kısmı keki 2ye bölmek :) 1. katını kaşık yardımıyla ballı veya çikolatalı sütle ıslatıp 1. kata bu muhallebiyi sürüyorum, içine meyve koyuyorum genelde muz, çilek, kivi oluyor ve iri kıyılmış ceviz serpiyorum. Aynı şekilde ıslattığım 2. katı da üstüne kapatıyorum üstüne muhallebi sürüyorum, muhallebini üstüne 1 bardak sütle çırpılmış, çilekli veya sade krem şantiyi düzgünce sürüp (bıçak yardımıyla) kaplıyorum. Ve en üste meyve diziyorum ve çikolata sosu ile şekil yapıyorum :))

Önceden yaptığım pastadan çok aradım ama pek bulamadım, kocime kalpli pastlar yapmıştım halbuki ben bisürü ya :) Bu vesile ile kocimin doğumgünlerinde foto çekilmediği, sadece benim doğum günlerimde fotoğraf çekildiği gerçeğiyle karşılaşmış oluyoruz :)

Bu en son kendi doğumgünümde yaptığım pasta :)


Geçen seneden üstünü çikolata sosuyla kaplayıp muz ve vişne koyduğum bir pastam (pandispanyayı da vişneli reçeli+ sütle ıslatmıştım)


Güzel ve sağlıklı günlerde sevdiklerinizle güzel pastalar yemeniz dileğiyle :)

Ve bide DJ şirin kedicik heheheh :)

8 yorum:

Adsız dedi ki...

denizzzzzz bitirdin beni şu saat itibariyleee :) canım çekti vallaaa

Cafe Pepela dedi ki...

Mmm iştah açıcı görünüyor!
Ben bir dilim rica edebilir miyim?
Ellerine,gönlüne sağlık arkadaşım..
Dj de pek şirin! ;)

♥♪♫♥SEMA♥♪♫♥ dedi ki...

süper görünüyorlar..eline sağlık..

Dokuztepe dedi ki...

Harika!!!Şuan elimde olsa yarısnı yiyebilirim,bu pandispanya tarifine benzer bir tarifimde benim vardı, ablama yazdım ama kendim unuttum nasıl yaptığımı:))))4 yumurta, 4 fincan un....Sağol tatlım, takrar belleğime tarif geri döndü sayende:))Bence de dışardan hazır almaya hiç gerek kalmıyor bu tarifle, bir de zaman alıcı bir tarafı da yok, markete gidip gelmek kadar:)))

Yeşim dedi ki...

Tarifimiz aynı ben sadece yağ ve su koymuyorum .Senelerdir bu tarifle yaparım pandispanyalarımı hiç sorun yaşamadım .Bir dahaki sefere yağ ve su koyup aradaki farkı yazarım .sevgilerimle...

yemyeşildeniz dedi ki...

tesetturaşktırcıım, canım beraber yeriz bir gün inşallah pastayı, benim de canım çekti yaww :)

cafe pepelacım, senin gibi marifetli birinden bunları duymak ne güzel. ayrıca tekrar tebrik ederim tatlım seni. kediciğe bayıldım ya sarılmak istiyorum :)

permarencim, teşekkür ederim canım.

dokuztepemm, teşekkür ederim canım. tekrar hatırlamana sevindim canım, güzel pastalar yaparsın inşallah cnm.

yeşimcim, senin pastaların da çok güzel gözüküyor. yağ koyulmayanı merak ettim, aradaki farkı yazarsan sevinirim tatlım. sevgiler.

Mutluanne dedi ki...

Nefis görünüyo elinize sağlık
sevgiler

yemyeşildeniz dedi ki...

Utku'nun annesi, teşekkür ederim tatlım. sevgiler