25 Kasım 2010 Perşembe

Kuru fasülye ve bulgur pilavı :)

Klasik Türk yemeklerimizden ve soğuk havaların vazgeçilmez kahramanları Kuru fasülye ve baş yardımcısı bulgur pilavı :)

Aslında ben kuru sevmem, Boşnağım ben zaten, börek severim :) Ama eşim çok sevdiği için yaparım, ilk zamanlar bi tereddüt ediyorudum yaparken ama artık kendisiyle aşina olduk :)

Eminim sizler de çok güzel yapıyorsunuzdur ama ben birde yemyesildeniz style kuru tarifi vereyim dedim :)





Malzemeler:

Kuru fasülye

Dana kuş başı (minik ama baya)

Biber salça ve domates salça

Soğan

Sarımsak

Su

Yapılışı

- Kuru fasülyeyi birkaç kez yıkadıktan sonra bir gece önceden suya koyuyoruz

- Ertesi gün, düdüklü tenceremize az tereayağı (ben tereyağ köyden geldiği için koyuyorum, yoksa koyulmayadabilir yani) ve biraz sıvı yağ kouyup yağlar eriyip kızınca,  çok küçük kesilmiş dana kuşbaşıyı ekliyoruz.

- Etleri orta ateşte sularını salıp tekrar çekinceye kadar pişiriyoruz. Bu arada üstünde az zeytin yağı gezdiriyoruz, biraz sirke koyuyoruz (hem mikropları öldürü hem kokusunu alır etin) ve biraz da kekik ekliyoruz

- Etler suyunu çekince doğranmuş soğan ekleyip karıştırıyoruz, (yanmasın die çok az su koyabilirsiniz bu arada) sonra biber ve domates salçası ekliyoruz (ben antep salçası kullanıyorum, dün de Urfa'lı bir arkadaşımız 1 kilo Urfa biber salçası getiritmiş, oleyy :)) biraz çevirikten sonra birkeç diş sarımsağı iri iri doğrayıp ekliyoruz. Ben küçük soğanlar var ya arpacık soğan diyorlar sanırım, onlardan da soyup birkaç tane ekliyorum.

- Sıcak suyunu ekleyip (üzerini tamamen örtecek, biraz da geçecek kadar) üstüne kuru nane, az kuru fesleğen ve az kekik atıp düdüklünün kapağını kapayıp önce yüksek ateş sonra sıkık ateşte pişiriyoruz.

- Piştikten sonra tuzumuzu ekliyoruz.

- Afiyet olsuun :)

Küçük bir tavsiye, hayatımda yediğim en iyi kuru fasülyeyi bayramda köyden dönüşte arkdaşımızın bizi götürmesiyle Anadolu yakasında Çanak diye bir mekanda yedim. Mekanın manzarası da kurusu da süperdi :)

Şimdi de bulgur pilavı tarifime geçelim naçizane :) Benim aslında patlıcanlı bulgur pilavım meşhurdur da uğraşamadım sade yaptım bu sefer :))




Tarife geçelim,


Malzemeler

1 su bar. bulgur

Zeytinyağı - sıvı yağ

Domates salçası (1 çorba kaşığı kadar) (yazın küçük kesilmiş domates )

Biber salçası (1 tatlı kaşığı kadar)

Soğan - sarımsak

Yarım et suyu tablet

Sıcak su

Kuru nane, kekik

Yapılışı

- Bulgurumuzu yıkayı süzüyoruz

- Pilav tavamıza z.yağı ve sıvı yağımız koyuyoruz (margarinle de yapılabilir tabi ama ben pek kullanmıyorum) Soğanı doğrayıp biraz çeviriyoruz.

- Üstüne salçaları ekleyip kavurmaya devam, sonra iri kıyılmış sarımsakları ve bulguru da ekliyoruz, üstüne et suyu tabletimiz atıp karıştırıyoruz.

- Az kavurduktan sonra sıcak suyu (üzerini geçecek kadar) ekleyip, üzerine bolca baharatlarımızı ekleyip biraz karışıtırıp kısık ateşte pişiriyoruz (et suyu ve salçalar tuzlu olduğu için tuz eklemiyorum)

Afiyet olsuunnn :))

16 yorum:

Tesettür Aşktır dedi ki...

öğlenn gidipppp kuru pilav yeme isteğimm kabardııı :))))) Seniiinn yüzündenn 150 kiloo olucaaam HIHH :p

akasya ağacı dedi ki...

eve yeni geldim öğle saati karnım aç.canım kuru fasulye istiyooooooor.

yemyeşildeniz dedi ki...

tesettür aşktırcım, kilo almazsıınn canımm, sen hertürlü güzel ve şıksın canım merak etme :)

akasya ağacı, canım benim kıyamam, hakkını helal et :)

zeynep dedi ki...

kuru fasulyeyi canımın çekeceği hiç aklıma gelmezdi..ama öyle resimler koymuşsunki..üşenmesem kalkıp yapıcam yani okadar..

sema dedi ki...

bayılırım bulgur pilavına da kuru fasulyeye de... hmmmm bunlar da nefis görünüyor.. ellerine sağlık canım;)

yemyeşildeniz dedi ki...

zeynepcim, çok teşekkür ederim canım. hadi üşenmee :)) sevgiler

semacım, teşekkür ederim canım :) sevgiler

SEVECEN dedi ki...

AYYY DİZLERİMİN BAĞI ÇÖZÜLDÜ YAAAAAAAA............NE ŞİMDİ BU YANİ....ŞİŞECEK BİRYERLER TÖBE TÖBEEEEEEEEEEEEEEE:) İSTİOMM BUNDAN HEMEN YEMELİYİM YAAA BAK AĞLICAM HEE..

cicici dedi ki...

off tam da karnım açken okudum ya. yapılmaz ki ama böyle :D

annemineli dedi ki...

İki lezzetede bayılırım,ellerine sağlık..sevgilerrr...

yemyeşildeniz dedi ki...

sevecenciimm, ağlama kıyamam, hakkını helal et cnm, koş yemek ye hemen :)

cicicim, sen de aynen hemen yemeğe :)

annemineli, çok teşekkür ederim, sevgiler

Azelya dedi ki...

Ooohhhh... Kokusu buraya kadar geldi ;) Ellerine saglik cok lezzetli görünüyor. Bu arada sana mim var blogumda :)
http://azelya-azelya.blogspot.com/2010/11/yine-mimlenmisim.html

yemyeşildeniz dedi ki...

azelyam, teşekkür ederim canımm. sevgiler

özlem dedi ki...

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN

HOBİDÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ BAŞLIYOOOR!!

http://hobidunyam.womanforum.net tarafından düzenlenen
yemek etkinliklerinin 8.si olan "KURBAN BAYRAMI SOFRALARI" Etkinliğine
ben yesilmutfaktantarifler- özlem ev sahibeliği yapacağım

30 KASIM -20 ARALIK tarihleri arasında düzenlenen etkinliğimize katılmak için dilediğiniz çeşitte lezzetler hazırlayıp resmiyle birlikte tariflerinizi blogunuzda yayınlayıp bana haber bırakmanız yeterli olacaktır. Blogu olmayan arkadaşlar da omeoz@hotmail.com.tr adresine mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyorum.

Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım lütfen şimdiden kusuruma bakmasınlar.

NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

Hepimize kolay gelsin.

yemyeşildeniz dedi ki...

özlemcimm, hayırlı olsun canım :) sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

ikisi de pek leziz. elinize sağlık.

yemyeşildeniz dedi ki...

Mimosa Cafecim, hoşgeldin, teşekkür ederim canım.