Aslında ben kuru sevmem, Boşnağım ben zaten, börek severim :) Ama eşim çok sevdiği için yaparım, ilk zamanlar bi tereddüt ediyorudum yaparken ama artık kendisiyle aşina olduk :)
Eminim sizler de çok güzel yapıyorsunuzdur ama ben birde yemyesildeniz style kuru tarifi vereyim dedim :)
Malzemeler:
Dana kuş başı (minik ama baya)
Biber salça ve domates salça
Soğan
Sarımsak
Su
Yapılışı
- Kuru fasülyeyi birkaç kez yıkadıktan sonra bir gece önceden suya koyuyoruz
- Ertesi gün, düdüklü tenceremize az tereayağı (ben tereyağ köyden geldiği için koyuyorum, yoksa koyulmayadabilir yani) ve biraz sıvı yağ kouyup yağlar eriyip kızınca, çok küçük kesilmiş dana kuşbaşıyı ekliyoruz.
- Etleri orta ateşte sularını salıp tekrar çekinceye kadar pişiriyoruz. Bu arada üstünde az zeytin yağı gezdiriyoruz, biraz sirke koyuyoruz (hem mikropları öldürü hem kokusunu alır etin) ve biraz da kekik ekliyoruz
- Etler suyunu çekince doğranmuş soğan ekleyip karıştırıyoruz, (yanmasın die çok az su koyabilirsiniz bu arada) sonra biber ve domates salçası ekliyoruz (ben antep salçası kullanıyorum, dün de Urfa'lı bir arkadaşımız 1 kilo Urfa biber salçası getiritmiş, oleyy :)) biraz çevirikten sonra birkeç diş sarımsağı iri iri doğrayıp ekliyoruz. Ben küçük soğanlar var ya arpacık soğan diyorlar sanırım, onlardan da soyup birkaç tane ekliyorum.
- Sıcak suyunu ekleyip (üzerini tamamen örtecek, biraz da geçecek kadar) üstüne kuru nane, az kuru fesleğen ve az kekik atıp düdüklünün kapağını kapayıp önce yüksek ateş sonra sıkık ateşte pişiriyoruz.
- Piştikten sonra tuzumuzu ekliyoruz.
- Afiyet olsuun :)
Küçük bir tavsiye, hayatımda yediğim en iyi kuru fasülyeyi bayramda köyden dönüşte arkdaşımızın bizi götürmesiyle Anadolu yakasında Çanak diye bir mekanda yedim. Mekanın manzarası da kurusu da süperdi :)
Şimdi de bulgur pilavı tarifime geçelim naçizane :) Benim aslında patlıcanlı bulgur pilavım meşhurdur da uğraşamadım sade yaptım bu sefer :))
Tarife geçelim,
Malzemeler
1 su bar. bulgur
Zeytinyağı - sıvı yağ
Domates salçası (1 çorba kaşığı kadar) (yazın küçük kesilmiş domates )
Biber salçası (1 tatlı kaşığı kadar)
Soğan - sarımsak
Yarım et suyu tablet
Sıcak su
Kuru nane, kekik
Yapılışı
- Bulgurumuzu yıkayı süzüyoruz
- Pilav tavamıza z.yağı ve sıvı yağımız koyuyoruz (margarinle de yapılabilir tabi ama ben pek kullanmıyorum) Soğanı doğrayıp biraz çeviriyoruz.
- Üstüne salçaları ekleyip kavurmaya devam, sonra iri kıyılmış sarımsakları ve bulguru da ekliyoruz, üstüne et suyu tabletimiz atıp karıştırıyoruz.
- Az kavurduktan sonra sıcak suyu (üzerini geçecek kadar) ekleyip, üzerine bolca baharatlarımızı ekleyip biraz karışıtırıp kısık ateşte pişiriyoruz (et suyu ve salçalar tuzlu olduğu için tuz eklemiyorum)
Afiyet olsuunnn :))
15 yorum:
öğlenn gidipppp kuru pilav yeme isteğimm kabardııı :))))) Seniiinn yüzündenn 150 kiloo olucaaam HIHH :p
eve yeni geldim öğle saati karnım aç.canım kuru fasulye istiyooooooor.
tesettür aşktırcım, kilo almazsıınn canımm, sen hertürlü güzel ve şıksın canım merak etme :)
akasya ağacı, canım benim kıyamam, hakkını helal et :)
kuru fasulyeyi canımın çekeceği hiç aklıma gelmezdi..ama öyle resimler koymuşsunki..üşenmesem kalkıp yapıcam yani okadar..
bayılırım bulgur pilavına da kuru fasulyeye de... hmmmm bunlar da nefis görünüyor.. ellerine sağlık canım;)
zeynepcim, çok teşekkür ederim canım. hadi üşenmee :)) sevgiler
semacım, teşekkür ederim canım :) sevgiler
AYYY DİZLERİMİN BAĞI ÇÖZÜLDÜ YAAAAAAAA............NE ŞİMDİ BU YANİ....ŞİŞECEK BİRYERLER TÖBE TÖBEEEEEEEEEEEEEEE:) İSTİOMM BUNDAN HEMEN YEMELİYİM YAAA BAK AĞLICAM HEE..
off tam da karnım açken okudum ya. yapılmaz ki ama böyle :D
İki lezzetede bayılırım,ellerine sağlık..sevgilerrr...
sevecenciimm, ağlama kıyamam, hakkını helal et cnm, koş yemek ye hemen :)
cicicim, sen de aynen hemen yemeğe :)
annemineli, çok teşekkür ederim, sevgiler
Ooohhhh... Kokusu buraya kadar geldi ;) Ellerine saglik cok lezzetli görünüyor. Bu arada sana mim var blogumda :)
http://azelya-azelya.blogspot.com/2010/11/yine-mimlenmisim.html
azelyam, teşekkür ederim canımm. sevgiler
özlemcimm, hayırlı olsun canım :) sevgiler
ikisi de pek leziz. elinize sağlık.
Mimosa Cafecim, hoşgeldin, teşekkür ederim canım.
Yorum Gönder