1 Aralık 2010 Çarşamba

Küresel ısınma :(

Küresel ısınma değildir de başka nedir? Aralık oldu, ben doğalgazı 3 - 5 gece yakmışıdır. Eskiden böyle miydi? Tamam maddi durumu olmayan kardeşlerimiz için iyi bir durum ama dünyanın yavaş yavaş yok olmasından, doğanın dengesinin bozulmasından bahsediyoruz.

Eskiden eylül dedin mi soğuma başlar ve giderek soğurdu, her mevsimi yaşardık İstanbul'da, bahar da olurdu, kış da, olması gerektiği gibi... Şimdi her şeyin dengesi bozuldu. yakında kış gelir, aşırı soğuk olur falan...




İnsanoğlu olarak kendi elimizle her şeyi mahvetmekte üstümüze yok. Zaten nankördür insanoğlu, daha çok devlet politikaları da rol oynuyor tabi, kendisi hakkında fazla yoruma gerek olmayan, bütün dünyanın düşmanı ABD başta geliyor zaten, tek başına bütün dünyanın yaklaşık yarısı kadar tüketim yapıyor, küresel ısınmaya yol açıyorlarmış, araştırmalara göre. Kutuplar eriyor, ozon deliniyor, doğanın dengesi bozuluyor, hayvan-bitki türleri yok oluyor, Sibirya'da güneşleniyorlardı baya bu yaz ya...

Rabbimin yarattığı güzellikleri bozmaya değil, düzeni korumak için çalışmalıyız. Görmüyor muyuz bütün doğanın muhteşem dengesini, hayvanların, bitkilerin nasıl görünmez bağla muhteşem bir şekilde bağlı olduğunu? Bir tanesinin bile nesli tükenince nasıl bütün denge alt üst oluyor, bunlar neticede içinde yaşadığımız dünyayı ve insanlığı etkiliyor.

Sen bunu engellemek için ne yapıyosun diyeceksiniz, haklısınız. Ama her zaman aklımda, kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Örneğin, tam dolmadan çamaşır-bulaşık makinesini çalıştırmam, parfüm - deodorantı çok çok az kullanmaya çalışırım, 1 yılda 1 şişe parfüm anca biter, malesef yazın deodorant çok kullanıyorum ama :(, suyu boşa harcamamaya çok özen gösteririm, "abdest alırken bile boşa su harcamamalıyız", tasarruflu ampül kullanırız, toplu taşımaya binmeye özen gösterim, bir yere gideceken arabaya doluşuruz, bir kaç araba ama yarısı boş şeklinde gitmeyiz :), kışın kullanmadığım odayı kapatıp doğalgaz derecesini daha düşükte tutarım vb gibi ufak şeyler bile işe yarar kızlar.

Bu konular can sıkıcı olsa da malesef gerçek kızlar, sosyal mesaj veresim tuttu, başınızı şişirdim ama :)
Rabbim sonumuzu hayretsin, bizi nefsimizle başbaşa bırakmasın inşallah. Amin.

9 yorum:

emel dedi ki...

başımızı şişirmedin- başımızı kullanıp düşünmemizi sağladın yemyeşildeniz. gözümüzün önünde eriyip gidiyor dünyamız, belki bir gün hepimiz farkına varacağız olanların ama o günün çok geç olmasından korkuyorum ben de.
önemli ve her an akılda olması gereken bir sosyal mesaj olmuş bu post. çok teşekkürler.

Swotpisces dedi ki...

Evet Aralık oldu ve ben bu vakte kadar 3-4 kez bot, çizme giymişimdir, Allah sonumuzu hayr etsin.

yemyeşildeniz dedi ki...

emelcim, teşekkür ederim canım. inşallah geç kalmayız diyorum.

swotpiscescim, amin canım amin.

Unknown dedi ki...

ben de hep bunu düşünüyorum tatlım. ve çok korkuyorum çocuklarımız yaşanılmaz bir yere gelecek diye.

Dokuztepe dedi ki...

Bir an önce çevreye verdiğimiz zararlar için birey olarak düzeltmek için çalışmak zorundayız, dünyanın bu hale gelmesi çok uzun değil 1960 yılından buyana sanayinin gelişmesiyle başlıyor. Ne kadar kısa sürede aslında, dünya tarihine bakınca, bu hale geldi dünyamız. Allah'ın verdiği nimetlerin kıymetini bilemiyoruz maalesef.
Canım çok teşekkürler paylaşım için.

Unknown dedi ki...

Tatlım kutluyorum seni,çok önemli bir mevzuya değinmişsin..
Ama gel görki,senin benim gibi duyarlı insan sayısı çok az..
Ben de çok düşünürüm,ne olacak bu dünyanın hali diye,elimden geleni de yapmaya çalışırım ama,toplumsal bilinçlenme olmadan zor..
Rabbim sonumuzu hayreylesin..

yemyeşildeniz dedi ki...

Cicicim, ahir zamandayız zaten. Allah hayretsin inşallah.

Dokuztepem, aynen cnm malesef, bu kadar kısa zamanda, bu bariz yok oluş oluysa, Allah sonumuzu hayretsin diyorum ancak.

Zelihacım, canım teşekkür ederim. Bence de devletlerin konuya el atıp, hem kendi politikalarını düzenlemeleri hem küçük yaştan okullarda eğitim verilmeli. Ama şu çıkarlar yok muu :( Amin canım, Allah hayretsin inşallah.

Sihirlitorba dedi ki...

amiiiin...

yemyeşildeniz dedi ki...

sihirli sepetcim, Allah razı olsun canım.