10 Haziran 2011 Cuma

Limonlu Cheesecake

Evet efendim ilk cheesecake denememle karşınızdayım :) Sandığım kadar zor değilmiş, boşuna beklemişim yıllardır :)

Ben çok beğendim, yaz için çok fresh, çok güzel bir tatlı. Ama limonlu olduğu için herkese hitap etmeyebilir uyarısını yapmak isterim :) Ya da sostaki limon oranını baya bi azaltın derim, yoksa tarif çok başarılı, aynı dışarda yediklerimiz gibi.

Pastacikiz.com'da gördüm tarifi.

http://www.pastacikiz.com/limonlu-cheesecake/







Tarifi aktarıyorum hemen:

Malzemeler
Tabanı için;
2 paket burçak bisküvi
80 gram tereyağ

Kreması için;1 paket labne peyniri
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz seker (Ben 2 parmak az koydum, yeterli bence oldukça şekerli oluyor)
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi (ben bir türlü rendeleyemedim kabukları, onun için yarım limonun kabuğu oldu :)

Limon sosu için;
40 gram tereyag
1 yumurta
1 cay bardağı toz seker (ben tabi yine 2 parmak kadar daha az koydum :)
1/4 cay bardağı limon suyu (biraz fazla limonlu oluyor 2 çorba kaşığı kadar koysanız yeter)
biraz limon kabuğu rendesi ( ben rendeleyemediğim için koyamadım :)

Yapılışı

- Bisküvileri herhangi bir yöntemle un haline getirin ve içinde büyük parçacıklar kalmamasını sağlayın. (ben rondoda çektim kolayca)
- Tereyağı eritip un haline getirilmiş bisküvilerin içerisine döküp harmanlayın.
- Kelepçe kalıba hazırlamış olduğunuz taban malzemesini iyice bastırarak yayın ve her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. (kalıbı yağlamıyoruz ve çok iyi bastırarak koyuyoruz)
- Hazırladığınız tabanı buzdolabında 25-30 dakika dinlendirin.
- Ardından krema yapımına geçin. Önce peynir ve yoğurdu birlikte çırpın. Sonra şekeri ekleyerek pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın. Karışıma yumurtaları tek tek ekleyin ve çırpma hızınızı yavaşlatın.          - Akabinde un, vanilya ve limon kabuklarını da ekleyip çırpma işlemine son verin. Akışkan bir krema elde etmiş olacaksınız.
- Buzdolabında beklettiğiniz tabanın üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derece ısıda yarim saat kadar pişirin. (kek gibi katı bir pişme olmuyor. ben 35 dak. pişirdim ve çıkardım)
- Kek piştikten sonra soğutup buzdolabına kaldırın ve soğumaya bırakın.
- Kek soğurken sosunu yapmaya başlayın. Benmari usulu olmak koşuluyla tüm sos malzemelerini bir kaba koyup pişirin. Sos malzemelerinden yumurtayı çırparak eklemeniz gereklidir ki yumurta kokusuyla karşı karşıya kalmayın. Sos pisince kenarda soğumaya bırakın.
- Servisten önce kekinizin üzerine sosu dökün

NOTLAR:
- Limon sosunu soğuttuktan sonra kekin üzerine dökmenizde herhangi bir zarar yoktur. Ama taze görünmesi açısından servis yapacağınız zaman dökmeniz daha uygundur.
- Bu tarifi başka meyvelerle de hazırlamanız mümkündür. Bu tarif, eğer limonu azaltmazsanız oldukça limonlu,  limon sevmeyenler lütfen başka bir meyveli, çikolatalı ya da sade denesin :)
- Kesinlikle 1 gece bekleyince daha güzel oluyor, bence hemen yemeyin :)

17 yorum:

edibe @ edbdesigns dedi ki...

cheesecake'a bayilirim bayilirim bayiiiiliiiriiiim :) kup diye iniverir mideye :) goruntu super. ellerine saglik :)

yemyeşildeniz dedi ki...

edibecim, sağol tatlım :)) bir kısmını indirdim zaten, kalanı annemlere götürmeye gidiyorum :))

uğurböceği dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım.nefis duruyor.limonada bayılırım

zeynep dedi ki...

Ay ay tam benlikmiş nerdeyse limon ağacı çıkacak içimde:))En kısa zamanda yapmalıyım....da bir gece öncesi çok uzun, aynı gün yiyebilsek çatlarım ben yaw:))

yemyeşildeniz dedi ki...

uğurböceği, teşekkür ederim cnm. evet bu aralar bir limon svgisi bizde :)

zeynepcim, dene hemen o zaman :) aynı gün ye ama mutlaka birkaç saat buzdolabında beklesin :)

enyrose dedi ki...

elinize sağlık.çok güzel gözüküyor.
ekşiyi seven birisi olarak en kısa zamanda deniycem:)

yemyeşildeniz dedi ki...

enyrose, teşekkür ederim, deneyip memnun kalırsınız inşallah.

Kucuk Kiz dedi ki...

ilk deneme icin harika gorunuyor :) eline saglik! bu arada ikimiz de 20 haftaligiz, yolun tam ortasindayiz! masallah!

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

ay yorumlara çok güldüm.edibecim alemsin ama haklısın.ben de çok seviyorum zeynebe de katılıyorum ben de zor dayanıyorum :)ellerine sağlık.afiyet olsun.ben sos yerine frambuaz reçeli sürüyorum.her halukarda güzel..

Lezzet sarayı dedi ki...

hmmm nefis görünüyor bende hiç denemedim .denemenin vakti geldi sanırım...

yemyeşildeniz dedi ki...

küçük kız, evet tatlım, maşallah, bekliyoruz kızları :)

güzel şeyler dükkanı, sağol cnm, üzerine frambuaz reçeli sürmek süper fikirmiş :)

lezzet sarayı, teşekkürler, bence de deneyin :)

Unknown dedi ki...

Ellerine sagik gayet basarili olmus, canim çekti :)

yemyeşildeniz dedi ki...

mutfaktan mis kokular, ay canın çekmiş, hakkınnı helal et tatlım.

Adsız dedi ki...

aaaaa bana cheesecake demeeeeeee...bayılıyormmmmm.zaten tatlı olanherseye bayılıyorum...
canım ellerıne saglık gorutüsü cok guzelll..marıfetellerımızde.zeynep

yemyeşildeniz dedi ki...

zeynepcim, teşekkür ederim canımm. vallahi olsa da yesek di mi :)

ladygreenriver dedi ki...

görüntü nefis tadı da öyledir herhalde ellerine sağlık...

yemyeşildeniz dedi ki...

ladygreenriver, çok teşekkürler :)