Evet efendim ilk cheesecake denememle karşınızdayım :) Sandığım kadar zor değilmiş, boşuna beklemişim yıllardır :)
Ben çok beğendim, yaz için çok fresh, çok güzel bir tatlı. Ama limonlu olduğu için herkese hitap etmeyebilir uyarısını yapmak isterim :) Ya da sostaki limon oranını baya bi azaltın derim, yoksa tarif çok başarılı, aynı dışarda yediklerimiz gibi.
Pastacikiz.com'da gördüm tarifi.
http://www.pastacikiz.com/limonlu-cheesecake/
Tarifi aktarıyorum hemen:
Malzemeler
Tabanı için;
2 paket burçak bisküvi
80 gram tereyağ
Kreması için;1 paket labne peyniri
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz seker (Ben 2 parmak az koydum, yeterli bence oldukça şekerli oluyor)
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi (ben bir türlü rendeleyemedim kabukları, onun için yarım limonun kabuğu oldu :)
Limon sosu için;
40 gram tereyag
1 yumurta
1 cay bardağı toz seker (ben tabi yine 2 parmak kadar daha az koydum :)
1/4 cay bardağı limon suyu (biraz fazla limonlu oluyor 2 çorba kaşığı kadar koysanız yeter)
biraz limon kabuğu rendesi ( ben rendeleyemediğim için koyamadım :)
Yapılışı
- Bisküvileri herhangi bir yöntemle un haline getirin ve içinde büyük parçacıklar kalmamasını sağlayın. (ben rondoda çektim kolayca)
- Tereyağı eritip un haline getirilmiş bisküvilerin içerisine döküp harmanlayın.
- Kelepçe kalıba hazırlamış olduğunuz taban malzemesini iyice bastırarak yayın ve her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. (kalıbı yağlamıyoruz ve çok iyi bastırarak koyuyoruz)
- Hazırladığınız tabanı buzdolabında 25-30 dakika dinlendirin.
- Ardından krema yapımına geçin. Önce peynir ve yoğurdu birlikte çırpın. Sonra şekeri ekleyerek pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın. Karışıma yumurtaları tek tek ekleyin ve çırpma hızınızı yavaşlatın. - Akabinde un, vanilya ve limon kabuklarını da ekleyip çırpma işlemine son verin. Akışkan bir krema elde etmiş olacaksınız.
- Buzdolabında beklettiğiniz tabanın üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derece ısıda yarim saat kadar pişirin. (kek gibi katı bir pişme olmuyor. ben 35 dak. pişirdim ve çıkardım)
- Kek piştikten sonra soğutup buzdolabına kaldırın ve soğumaya bırakın.
- Kek soğurken sosunu yapmaya başlayın. Benmari usulu olmak koşuluyla tüm sos malzemelerini bir kaba koyup pişirin. Sos malzemelerinden yumurtayı çırparak eklemeniz gereklidir ki yumurta kokusuyla karşı karşıya kalmayın. Sos pisince kenarda soğumaya bırakın.
- Servisten önce kekinizin üzerine sosu dökün
NOTLAR:
- Limon sosunu soğuttuktan sonra kekin üzerine dökmenizde herhangi bir zarar yoktur. Ama taze görünmesi açısından servis yapacağınız zaman dökmeniz daha uygundur.
- Bu tarifi başka meyvelerle de hazırlamanız mümkündür. Bu tarif, eğer limonu azaltmazsanız oldukça limonlu, limon sevmeyenler lütfen başka bir meyveli, çikolatalı ya da sade denesin :)
- Kesinlikle 1 gece bekleyince daha güzel oluyor, bence hemen yemeyin :)